Gyászfeldolgozás


Mindannyiunk életének természetes velejárója a gyász

„Gyász” szó sok ember számára az emberi élet elmúlását jelenti, viszont minden általunk kedvelt, szeretett, fontos emberi kapcsolatok, érzelmek, gondolatok, élőlények, tárgyak elvesztésekor is mély fájdalmat, hiányérzetet (gyászt) érzünk.

Egy szeretett személy elvesztése komoly lelki egyensúlyvesztéssel jár. Ilyenkor különös érzelmek kerítenek hatalmukba: félelem, kétségbeesés, szomorúság, düh, bűntudat, önvád, csalódottság érzése kavarog bennünk. Nem tudunk mit kezdeni ezekkel az érzésekkel. Arra megtanítanak minket különböző tanfolyamokon, hogy hogyan tudunk dolgokat megszerezni, életünket jobbá tenni, viszont a veszteségek feldolgozását, kezelését segítő foglalkozások száma ma Magyarországon elenyésző.

De mit tegyünk, ha elveszítjük szerettünket?

A halál sajnos a mindennapi életünk természetes része, különböző média csatornákon (tv, rádió, újságok, internet) naponta több száz halálesetet látunk, hallunk, olvasunk. Ezekről úgy gondoljuk, hogy nincs ránk semmilyen hatással, nem vagyunk közvetlenül érintve, továbbá el sem tudjuk képzelni, hogy a mi életünkben is bekövetkezhet bármilyen tragédia.

Biztonságosnak hitt életünk törékeny. Egy pillanat alatt átértékelődhet értékrendünk, amikor bekövetkezik a veszteség. Ami eddig fontos volt számunkra, az már nincs többé. „Mit nem adnánk, ha visszaforgathatnám az idő kerekét! Ha visszakaphatnám, azt akit elveszítettem!”

Amikor egy szeretett hozzátartozónkat gyászoljuk, a környezetünkben élő emberek legtöbbször kerülik a velünk való találkozást, mert nem tudják mit mondjanak, mit tehetnek, miben segíthetnek. A gyászoló teljesen magára marad, így nem tudja emlékeit, érzéseit bárkivel is megosztani. A feldolgozatlan fájdalmak, komoly testi és lelki betegséghez vezethetnek. Ezen kívül számos kérdés merül fel a gyászolóban az élet értelméről, a túlvilágról, a hitről. „Hol van Isten ilyenkor? Miért pont velem történt mindez?”

 

A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.

Abraham Lincoln

 

A végső búcsú szerettünktől a gyászfeldolgozás folyamatának része

De mi lesz ezután, a mindennapokat hogyan éljük túl? Minden zavaros, azt hisszük, hogy már teljesen rendbe jöttünk, de aztán egyik pillanatról a másikra érzelmi mélypontba kerülünk látszólag minden ok nélkül újra és újra. Rengeteg tennivaló „szakad” ránk, olyan dolgokat kell megoldanunk, melyeket eddig sosem. Amikor ilyen súlyos megrázkódtatás ér bennünket, mindig egy lehetőséget kapunk arra, hogy erősebbé válhassunk és életünket újrakezdhessük.

Ebben a nehéz élet szakaszban nyújt segítséget az amida – gyászfeldolgozó központ. 20 órás csoportfoglalkozásunk alatt megtanuljuk hogyan lehet lelki egyensúlyunkat visszanyerni, új jövőképet kialakítani és újra kezdeni.

Csoporton belül találkozhatunk olyan emberekkel, akiknek példájából erőt meríthetünk, megingott hitünket visszanyerhetjük. Foglalkozásainkon önismeretre, önbizalomra is szert tehetünk, amellett megtanuljuk érzéseinket is kezelni, meglátni az életben rejlő szépségeket, valamint azt is, hogy minden veszteség egy „nehézségbe csomagolt ajándék”, melytől többek, jobbak leszünk!

A foglalkozások előtt bevezető előadásokat tartunk, ahol betekintést nyerhetünk a gyászfeldolgozás témaköreibe. Jelentkezni a bevezető előadás után a helyszínen lehet.